Pages

Sunday, March 26, 2017

ရင္သား ကင္ဆာ ဆဲလ္ေတြ ရပ္တန္႔ေအာင္ ၾကက္ဟင္းခါး သီး စားပါ


--------

ၾကက္ဟင္းခါးသီး ၏ စြမ္းပကားခါးသက္သက္ အရသာရွိတဲ႕ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ အပူပိုင္း စိုစြတ္တဲ့ရာသီမွာ ေပါက္ေလ့ရွိၿပီး အဓိကအားျဖင့္ အာရွတိုင္းျပည္ေတြနဲ႔ ေတာင္အေမရိက ေတြမွာ ေတြ႔ရပါတယ္။ အရသာက ခါးသက္တယ္ဆိုေပမယ့္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး မွာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ရွိပါတယ္။

ၾကက္ဟင္းခါးသီး မွာ ကယ္လိုရီ ပါ ဝင္မႈ အလြန္ေလ်ာ့နည္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တန္ဖိုးရွိတဲ့ အာဟာရဓာတ္ ေတြ အမ်ား အျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B1 ၊ B2 နဲ႔ B3၊ ဗီတာမင္ စီ၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာ လစ္အက္စစ္၊ ဇင့္(သြပ္)၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ မဂၢနိစ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္တို႔ ေကာင္းစြာ ပါ ဝင္ေနပါတယ္။ သံဓာတ္ပါဝင္မႈ မ်ားၿပီး ဘီတာကယ္႐ိုတင္းပါဝင္မႈဟာ ပန္းေဂၚဖီ စိမ္းထက္ ႏွစ္ဆ၊ ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္ မႈက ဟင္းႏုနယ္ရြက္ထက္ ႏွစ္ဆနဲ႔ ပို တက္စီယမ္ပါဝင္မႈက ငွက္ေပ်ာသီးထက္ ႏွစ္ဆ အသီးသီး ပါဝင္ေနပါတယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီး မွာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ကို က်ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိသလို Polypeptide P လို႔ေခၚ
တဲ့ အင္ဆူလင္လို ျဒပ္ ေပါင္းတစ္မ်ိဳးလည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါရွိသူတခ်ိဳ႕အတြက္ ေကာင္းက်ိဳး ရွိေၾကာင္း ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။

ၾကက္ဟင္းခါးသီး အား အိႏၵိယႏွင့္ တရုတ္ ရိုးရာ ေဆးက်မ္းမ်ား၌ အမ်ိဳးအစား (၂) ဆီးခ်ိဳ ကုသရာ၌ အသံုးျပဳခဲ့သည္မွာ ရာစုႏွစ္ေပါင္း မ်ားစြာ ၾကာျပီျဖစ္သည္။ Agarwal က ၾကက္ဟင္းခါးသီး က ပန္ကရိယ ကင္ဆာ ဆဲလ္မ်ား၏ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာကို ေျပာင္းလဲ သြားေစရံုသာမက ကင္ဆာ ဆဲလ္မ်ား စြမ္းအင္ရရွိမႈ နည္းေစေသာ အင္ဇိုင္း တစ္မ်ိဳးကို လႈံ႕ေဆာ္ေပးသည့္ အျပင္ ပန္ကရိယ ဆဲလ္မ်ားမွ အင္ဆူလင္ ထုတ္မႈအားလည္း မွန္ကန္ေစသည္။ ၾကြက္မ်ားတြင္ စမ္းသပ္ခဲ့ရာ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္တိုက္ေကၽြး ထားေသာ ၾကြက္မ်ားတြင္ ပန္ကရိယကင္ဆာျဖစ္ပြား ႏိုင္ေခ် ၆၀%ခန္႕ ပိုနည္းေၾကာင္း သိရသည္။

ဒါ့အျပင္ ရင္သား ကင္ဆာ ဆဲလ္ေတြကို ဆက္ၿပီး မျပန္႔ပြားေအာင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ဟာ တားဆီးႏုိင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ Saint Louis University ရဲ႕ ေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္အရ ခါးသက္သက္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ဟာ ရင္သား ကင္ဆာဆဲလ္ ေတြကို သတ္ပစ္ႏိုင္စြမ္း ရွိတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို အသီးအႏွံလိုမ်ိဳး စားရပါမယ္။ ခ်က္စား ေၾကာ္စားတာေတြထက္ Smoothies လုပ္ၿပီး ေသာက္ေပးရပါမယ္။

ၾကက္ဟင္းခါးသီး ကို စားတဲ့ အခါမွာ အေၾကာေတြ တက္ေစပတယ္. . ၾကက္ဟင္းခါးသီး ရဲ႕ အေစ့နဲ႕ အေစ့ညာတိုင္ေတြကို ဖယ္ၿပီး အသားခ်ည္းပဲ စားရင္ေတာ့ တက္တာ Blood Pressure တက္တာမ်ိဳး မျဖစ္ႏိုင္ပါ. . ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြကေတာ့ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို လံုး၀မစားသင့္ပါဘူး နည္းနည္းစားရင္ ျပသာနာမရွိေပမယ့္ မ်ားမ်ားစားရင္ ကိုယ္၀န္ပ်က္က်တတ္ပါတယ္။ လူတိုင္းရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္မွာ Immune System လို႕ေခၚတဲ့ ခုခံအားစနစ္ရွိပါတယ္။ အျပင္ကေန ခႏၶာကိုယ္ကို ဒုကၡေပးတဲ့ ပစၥည္းေတြရွိပါတယ္။.ခုခံအားနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါေတြေလ်ာ့ပါးေစဖို႕လည္း ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို စားသံုးသင့္ပါတယ္။

Credit : My Food

No comments:

Post a Comment